La importància d’un bon informe urbanístic

Si estàs pensant a comprar un habitatge i sospites de la situació urbanística en la que es pugui trobar, o del seu estat, a través d’aquesta publicació intentaré explicar-te alguns punts que cal que tinguis en compte abans de formalitzar la compra; que és el fet de sol·licitar un informe jurídic del seu estat urbanístic (a un advocat) o un certificat urbanístic (a l’ajuntament).

La majoria de les persones quan es planteja comprar un immoble ho fa bé per invertir o per viure allà. Tot i això per la majoria de la societat aquesta compra és una de les inversions més importants que fan a la seva vida, per això, és tant rellevant conèixer al detall l’estat de l’immoble que es vol comprar.

A vegades ens han arribat clients al despatx que després d’escollir l’immoble que compraran, signar un contracte d’arres, pagar l’import pactat en aquest contracte, entre altres, arriba el moment de sol·licitar la hipoteca el banc i aquest els la denega, o la concedeix amb unes condicions concretes; i tot això per l’estat urbanístic de la finca.

En aquest moment ens solen plantejar les següents preguntes:

  1. Què li passa a l’immoble?
  2. Em segueix interessant? 
  3. Em tornaran els diners que he pagat?

Per evitar aquestes preguntes com també tot el malestar que genera aquesta situació, davant qualsevol mínim dubte respecte a l’estat urbanístic de l’immoble que es vulgui comprar, el més sensat és informar-se abans de començar qualsevol procés de compra, per molt que ens encanti i sigui l’habitatge perfecte, ja que així ens estalviarem molts maldecaps en un futur.

Per tant, que caldrà tenir en compte?

  • Si l’immoble disposa de totes les llicències urbanístiques corresponents, d’obra, de primera ocupació, etc. (Aquesta informació la podem obtenir a l’Ajuntament corresponent).
  • Si s’han realitzat obres una vegada finalitzat l’habitatge, quin tipus d’obra, en quina data, si es va demanar llicència, i si s’ajusta a la normativa urbanística. Si s’han realitzat obres posteriorment i si es va sol·licitar llicència, aquesta informació la podem obtenir també a l’Ajuntament. – En canvi, si es van realitzar il·legalment, és una mica més complicat. (Una manera de saber-ho, és comprovar al Registre de la Propietat la inscripció de l’immoble i la descripció que consta, i si es correspon amb la realitat actual).
  • Si hi ha algun expedient de disciplina urbanística obert o iniciat. Aquest aspecte és potser el més important, ja que, si hi ha expedient de restauració de la legalitat urbanística, aquest podria acabar amb una ordre d’enderroc. (Aquesta informació la podem obtenir també a l’Ajuntament).

Si estàs pensant a comprar un habitatge i sospites de la situació urbanística del mateix o ja et trobes en alguna d’aquestes situacions, no dubtis en contactar amb nosaltres. Estarem encantats d’ajudar-te. 

anna3

La nostra especialització és el dret urbanístic i immobiliari (Real Estate) i el dret penal i fiscal sempre vinculat amb operacions urbanístiques i immobiliàries. 

mes notícies